Warren BUFFET’İ anlamak
Uzun vade yatırımı yapan herkes bu ismi iyi bilip anlamalı…Birçok sektörde yatırım yapıp bu sektörlerin hepsinde başarılı olmak herhalde ayrı bir meziyet gerektirir.
Peki Warren Buffet’i bu kadar başarılı yapan neydi acaba ?
1:Kendisine güvenmesi: Her şeyden önce bir işte başarılı olmak için kendinize güvenmek gerekiyor.Kendisine güvenmeyen birinin yaptığı işte başarılı olma ihtimali yoktur.Güven insanın yüz hatlarında duruşunda dahi anlaşılabilir..
Bunun için başarılı olmak için ilk kural güvendir..
2:Hisse dahi alsanız , Şirketin patronu gibi Düşüneceksiniz:1 lot dahi alsanız o şirketi incelerken ve yatırım yaparken patron gibi düşünmek zorundasınız.
3:Günlük dalgalanmalara bakıp şirket hakkında karar vermek yanlıştır. Günlük dalgaların önemsiz olduğunu ve sadece bu dalgalara bakıp şirket hakkında karar vermenin çok yanlış olduğunu savunur. WARREN’ aslıda şunu demeye çalışır resmin sadece küçük bir karesine odaklanıp büyük resimdeki güzellikleri kaçırmayın der.
4:Anlamadığınız İşe para yatırmayın: WARREN BUFFET kesinlikle bilmediği bir işe para yatırmaz. Hatta teknolojiden anlamıyorum diye hiçbir Teknoloji şirketi almadığını biliyor muydunuz? İşte bu tutarlı yatırımın en büyük göstergesidir.
5:Bir şirkete yatırım yaparken mutlaka yönetimin tutumuna dikkat edin: WARREN BUFFER bazı şirketleri almaya 5 dk karar vermiştir. Bunun nedeni sadece kaliteli bir yönetime sahip olmasıydı…
6:Paranızı Değere Yatırın: WARREN BUFFET Bir şirketi alırken o andaki fiyattan ziyade gelecekte olması gereken rakamlara odaklanır. Burada amaç değer üreten şirketleri Ucuza almaktır.
7:Amacımız Uzun vade olsun: Günlük dalgalar hiçbir hissenin değeri hakkında bilgi vermez.Bir şirketin değeri Uzun vadede anlaşılır. Değer üreten şirketlerin uzun vadede çok iyi yerlere geldiğini görmüştür.
8:Gerçek fiyatı , içsel değerlerinin altına düşmüş ve gelecek vaat eden şirketlere odaklanın..
9:WARREN BUFFTE bir şirkette en çok bu değerlerin yıllara göre gelişimine dikkat ederdi ;
Öz sermaye getirisi,
İşletme marjları
borç seviyesi,
sermaye harcamaları ve gereksinimleri,
Şirketin nakit üretme yeteneği.
ADEM AYAN-2018