×
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

BİR ŞİRKETİ İNCELERKEN SİZE LAZIM OLACAK BİLGİLER.

AKTİF DEVİR HIZI: şirketin net satışlarının, ortalama aktif toplama bölümüyle bulunur. aktif toplamının kaç katı kadar satış gerçekleştirdiğini gösterir bu oran arttıkça işletmenin etkinliği

artar.

STOK DEVİR HIZI:Şirketin varlıklarının ne kadar verimli kullanıldığını gösterir.Stok devir hızı şirket rakiplerinin rasyoları ile karşılaştırılmalı olarak yorumlanır.

DURAN VARLIKLAR:Şirketin maddi duran varlıklarını ifade eder Durun varlıkların artmayı genelde yatırım içince olumlu kabul edilir.

TREND:Fiyat harketlerinin belli bir eğilime doğru yönelmesidir.Bu eğitim yukarıda olabilir aşağıda olabilir.Bir trend günlük harketlerde başlamışsı belli bir süre o yöne gidebilir.

F/K: Fiyat Kazanç Oranı, şirketlerin performanslarını karşılaştırmak için kullanılan yöntemlerinden birisidir. F/K oranı şirketin güncel hisse senedi fiyatının hisse başına karına bölünmesiyle bulunur. Hisse başına kar ise dağıtılan temettü düşüldükten sonra, şirketin dönem karının hisse senedi sayısına bölünmesiyle bulunur.

DEFTER DEĞERİ: İşletmenin aktif toplamından, borçlarının düşülmesi sonucunda bulunan öz varlığının, çıkarılmış hisse senedi sayısına bölünmesi sonucu bulunan değerdi

AMORTİSMAN:Bir şirketin taşınmaz mallarının yıpranması durumunda kardan ayrılmış belli bir paydır.Amortisman bir gider olduğu için mutlaka karda gösterilmelidir.

CARİ ORAN:Bir şirkerin maddi varlıklarını gösteren toplam varlıklarının vadesi 1 yıldan kısa olan borçlarına oranıdır.1,5-2,5 arasında Normal kabul edilir.Bir noktada şirketin sermayesinin kısa vadeli borçlara verdiği savaştır.Şirketin kısa vadeli para ihtiyacını gösterir.Örneğin cari oran 2 demek şirketin aldığı her 1 TL için kasasında 2 TL si var demektir..

TAVAN:Hissenin gün içinde çıkabileceği en yüksek fiyattır %20

TABAN:Hissenin gün içinde düşebileceği en düşük fiyattır %20

MADDİ DURAN VARLIK?

Uzun vadeli amaçlarla veya yasal zorunluluklar nedeniyle elde tutulan uzun vadeli menkul kıymetlerle veya paraya dönüşme niteliğini kaybetmiş uzun vadeli menkul kıymetler bu grupta izlenir. Ayrıca, diğer bir işletmeye veya bağlı ortaklığa ortak olmak amacıyla edinilen sermaye payları da bu grupta yer alır. Bu grup aşağıdaki hesapları kapsar

BEDELSİZ SERMAYE ARTTIRIMI NEDİR?

Bir şirketin; iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü)  kullanarak yaptığı sermaye artırımı karşılığı çıkardığı hisse senetlerini, herhangi bir bedel almaksızın ortaklarına dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımına “bedelsiz sermaye artırımı” ya da “hisse bölünmesi” denir.

BEDELLİ SERMAYE ARTIŞI NEDİR?

Bedelli sermaye artırımı, şirketin dış kaynaklar karşılığında (bedel) hisse senedi dağıtarak sermayeyi arttırması işlemidir

TEMETTÜ:

Ortakların dönem içersinde elde ettikleri kardam mevcut ortakların kar alma hakkıdır.(kar payı)

SERMAYE NEDİR?

Sermaye işletmeye ortaklar tarafından tahsis edilen miktardır.

ÖZSERMAYE NEDİR?

İşletmenin belirli bir tarihte varlıklarından bütün borçlarını ödedikten sonra geriye kalan varlıklar işletmenin özsermayesinin karşılığıdır. işletme tasfiye edildiği zaman (iflas halinde) banka alacakları, devletin alacakları vb. borçlar ödenir. bütün verilenlerden sonra geriye kalanı ortaklar paylaşır. ortakların paylaştığı kısım özsermayedir.

ÖZSERMAYE KARLILIĞI NEDİR?

İşletme ortaklarının koydukları sermaye karşılığında  ne kadar kar elde ettiklerini , yani her birimn sermaye karşılığında kaç birim kazanılmış olduğunu gösterir.

BRÜT TAKAS UYGULAMASI?

Hisse senedini almak isterseniz elinizde net paranızın olması gerekir. Yani gün içinde sattığınız hisse senedinin karşılığı olan takastan gelecek tutarı kullanamazsanız, o parayla brüt takasa konu bir hisse senedinde alım işlemi gerçekleştirebilmek için T+2 süresini beklemeniz gerekir. Diyelim nakit paranız var ve brüt takasa konu olan hisse senedini aldınız. Aldığınız hisse senedini takas süresinin sonunda hesabınıza geçmeden önce (yani aynı gün içinde) satmanız mümkün değildir. Bu tür bir sınırlama ile SPK spekülatif niyeti olan yatırımcının hareket kabiliyetini sınırlamak suretiyle hisse senedi üzerinden elini çekmesi için bastırıyor diye düşünebilirsiniz.

 

ADEM AYAN

MENÜ

TATLIBİRLİK21

SON YORUMLAR

    Tweets

    TOP