×
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Borsada yatırımcı davranışları üzerine karşıt yatırımlar geliştirebilme

Genelde farklı yöne bakmak bizi her zaman bir sıfır öne geçirecektir.

Klasik bir mantık vardır

‘’Herkes alırken sat,Herkes satarken al’’

Aslında her ne kadar bu mantığı her gün sizlerle paylaşsakta belki de en zor olanı budur.Bazen kitlelere o kadar ayak uydururuz ki kendi gerçekliğimizi o heyecanla kaybederiz.

Peki bizler borsada nasıl karşıt davranabilir.

Veya da karşıt davranmanın bizlere faydası olabilir ?

Pekala borsada karşıt olanlar her zaman avantajlıdır

Neden mi

1:Kararlarını kimse etkileyemez

2:Mantıklı düşünür.

3:Kararlarının arkasındadır.

Borsada düzgün düşünmenin önündeki en büyük engel Sürü Psikolojisidir.Sürü Psikolojisi maalesef bizlerin kararlı adımlar atmasını engellemektedir.

Herkesin gittiği yoldan gitmek doğru yoldan gittiğiniz anlamına gelmez.

Borsada yalnızlıkları hafife almayın.

Hatta ve hatta yalnızlıklar borsadaki en önemli noktadır.

Peki karşıt fikirleri nasıl geliştireceğiz.

Herkesten farklı düşünerek ve Şüpheci yaklaşarak.

Özellikle Sosyal ortamın nabzını düzgün şekilde tutmasını bileceksiniz.Örneğin Borsa ile ilgili birçok forum sitesi var.

Bir hisseyi almadan önce hisselerin sayfalarına girin ve kontrol edin.Eğer sayfa kalabalık ve her kafadan bir ses çıkıyorsa o hisseyi daha iyi araştırın.Borsada hiçbir hisseden her yatırımcı kazançlı çıkamaz.Kalabalık bir gurubun bir hissede olması o hissedeki hareketleri baskılayacaktır.

Bunun birçok örneğini sizlere anketler yaparak gösterdim.

En son yaptığım tarama şuydu

‘’Herkes elindeki hisseleri yazsın demiştim’’

1300-1500 arası kişi yazmıştı.

Yatırımcıların ellerinde en çok olan hisse

Asels

Halk B

Ekgyo

Petkm

Thyao

Açın bunların 2 senelik grafiklerine bakın sürekli baskılanmış.

Neden ?

Çünkü yatırımcımızın büyük kısmı bu hislerde konuşlanmış

Özel durumları olabilir o ayrı fakat bu yatırımcılarımızın birçoğunun bu hissede olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir.

‘’Nerde Çokluk orada b..kl…k

Tam da borsa için söylenmiş bir karşıt sözdür.

Yani Forumları sakin olan hisselerden korkmayın.

Kalabalıkların yönelişlerine dikkat edin.Aylardır insanlar bu ülkede dolar alıyor.Peki aylardır alının dolardan kim para kazandı?

Soruyorsun herkeste az-çok dolar dolar.Herkes istediği fiyatta almış

İyi bir yatırım aracını sen istediğin fiyatta alamazsın.

Bir hisse senedini istediğin fiyattan ,hemen alabiliyorsun bu duruma kuşkulu yaklaş.Herkes istediği fiyattan alıyorsa bilin ki malı tahta yapıcı sağa sola dağıtıyordur.

Para kazanılacak hisseden mal.

Domuzdan kıl çekmeye benzer.

Onun için kitlelerin psikolojileri de olduğu gibi hisse kademelerine yansımıştır.

 

ADEM AYAN

 

TOP