RSI
RSI hesaplanırken seçilen periyot içinde, ilk önce, bir önceki güne göre yüksek olan kapanışların ortalaması alınır. Sonra periyot içindeki bir önceki güne göre düşük olan kapanışların ortalaması alınır. Kapanışın yüksek olduğu günlerin ortalaması ile düşük olduğu günlerin ortalamaları bölünerek göreceli güç elde edilir. Göreceli güçe 1 ilave edilir. Elde edilen sonuç 100 ile bölünür. Çıkan sonuç 100'den çıkarılır, elde edilen değer RSI değeridir.
0 ile 100 arasında değer alır. Referans değerleri genel olarak 30 ve 70 olarak kullanılmaktadır. Yaygın kullanılan periyot 14 tür. 70 üzerine çıkan RSI aşırı alımı, 30 altına düşen RSI aşırı satımı gösterir. Referans değerlerinin geçilmesi ile al-sat sinyalleri alınır. Bunun yanında 10 günlük basit hareketli ortalaması ile kesişiminden de al-sat sinyalleri alınmaktadır.
BOLLİNGER BANDI: Hareketli ortalamanın belli bir standart sapması alınarak hesaplandıktan sonra hareketli ortalamadan
aşağı ve yukarı yönlü kaydırılarak çizilen Bollinger bantları durgun piyasalarda daralıp, hareketli
piyasalarda genişleyerek farklı yorumlar yüklenebilecek sinyaller üretirler.
Bollinger bantlarındaki iki değişkenden biri olan periyod için Bollinger kendi uygulamalarında 20 günlük
periyodu önerse de fiyat hareketleri daha az olan senetlerde daha kısa periyotlar kullanılabilirken,
aşırı fiyat hareketleri olan senetlerde daha uzun periyotlar da kullanılabilir.
Bollinger bazı osilatörler ile kullanmak daha sağlıklı sonuçlar verir
Piyasa, gideceği yöne karar veremediği durumlarda Bollinger Bandı Kanalı daralarak boru görünümü alır. Kanalda sıkışan fiyatların bir süre sonra sıçrama yapması ve sıçrama yönünde de yeni bir trend oluşturması beklenir.
Fiyatların, Üst Bollinger bandını geçmesi durumunda yükseliş trendinin devam etmesi, Alt Bollinger Bandını kırması durumunda ise düşüş trendinin devam etmesi beklenir.
Fiyatlar Orta Bollinger Bandından alt banda yöneliyorsa düşüş, orta banttan üst banda yöneliyorsa yükseliş beklenir.
Fiyatların üst veya alt Bollinger Bandının dışına çıkması durumunda, fiyatların kısa sürede kanala tekrar gireceği kabul edilir,
Fiyatlar, iki periyotta üst banda yakın kapatıyorsa yükseliş trendi, alt bant yönünde kapanış yapıyorsa düşüş trendine girme beklentisi güçlenir.
Eğer fiyat alt banttan uzaklaşır ve 20 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkarsa bu yükseliş eğilimini gösterir. Yükseliş trendinde fiyat genellikle ortalama ile üst bant arasında gidip gelir.
DI+-:Alıcı –satıcı dengesini görmede yardımcı olur.
MAV:HAREKET ORTALAMASINI GÖSTERİR...GENELDE KÜÇÜK HO İLE BÜYÜK HO KESİŞİM NOKTALARI GÖZLENİR...
VOLUME HACİMİ İFADE EDER.
MACD: MACD, 12 günlük hareketli ortalamanın, 26 günlük hareketli ortalamadan çıkartılmasıyla hesaplanır. Çıkan sonuç, sıfırın altında ve üstünde hareket eden bir indikatördür. MACD sıfırın üzerinde olduğu zaman, 12 günlük hareketli ortalama değeri 26 günlük hareketli ortalama değerinden daha yüksek demektir. Bu da bir boğa piyasası anlamına gelir ki, mevcut beklentilerin ( 12 günlük ortalamalar ) daha önceki beklentilerden ( 26 günlük hareketli ortalama ) daha fazla güçlü olduğunu gösterir. Bu, arz talep dengesinde bir boğa piyasası, yukarı trend yönünde bir değişim olduğunun belirtisidir. MACD sıfırın altında ise, 12 günlük ortalama beklentilerin, 26 günlük ortalama beklentilerden daha az olduğunun, yani ayı piyasasının güçlendiğini, arz talep dengesinde ayı piyasasına bir kayış olduğunu gösterir.
RSI: 0 ile 100 arasında değer alır. Referans değerleri genel olarak 30 ve 70 olarak kullanılmaktadır. Yaygın kullanılan periyot 14 tür. 70 üzerine çıkan RSI aşırı alımı, 30 altına düşen RSI aşırı satımı gösterir. Referans değerlerinin geçilmesi ile al-sat sinyalleri alınır. Bunun yanında 10 günlük basit hareketli ortalaması ile kesişiminden de al-sat sinyalleri alınmaktadır.