F/K
FİYAT KAZANÇ ORANI
Fiyat kazanç oranı şirketleri incelerden değerlenin belirlenmesinde kullanıdığımız en önemli noktalardan birisidir.Fiyat Kazanç oranı şirketin hisse senedi fiyatının hisse başına karına bölünmesi ile bulunur.
yani;
F/K:Güncel hisse fiyatı/Hisse başına düşen kar.
bu şekilde formule edilebilir.
Burada yatırımcı şirkete yatırdığı her 1 tl için ne kadar ödemeye razı olduğunu gösterir.
Örneğin bir şirketin 'FK' sı 12 olsun.Buradan anlaşılan yatırımcı şirketin edeceği her 1 tl kar için şirkete 12 tl ödemeyi kabul ediyor demektir.
F/K oranına bakarak bir şirketin uzun mu , pahalı mı ? olduğunu anlayabiliriz.Bizi fk'da yanıldan en önemli unsuz.Bilançoda kara eklenen esas faaliyet karı ile alakası olmayan verilerdir.Bu durumlarda bazen fk düşük çıkmakta ve yatırımcıyı yanıltmaktadır.
Onun için F/K 'ya göre hisse ederi hesaplanırken mutlaka esas faaliyet karına göre bir hesaplama yapılmalıdır.
Her f/k'sı yüksek olan şirket pahalıdır diye bir şey yok.Şirketin ileride çok daha fazla büyüyeceğini düşünen yatırımcı şirketin mevcut durumunu yüksek f/k'da karşılayabilir.
Örneğin teknoloji şirketleri genelde yüksek F/K ile karşılanır.Burada mantık ileride bu şirletlerin daha büyüyeceğini şimdiden satın almaya çalışmaktır.
F/K hesaplanırken kesinlikle sektörel F/K ortalamasına da bakılmalıdır.Örneğin şuan gyo şirketlerinin birçoğunun FK'sı düşük.Bu gyo şirketlerinin çok ucuz olduğunu göstermez demekki yatırımcı gyo'nun geleceğinde şuan potansiyel görmüyor demektir.
FK'nın bilinmesi gerekn en önemli özelliklerinden biriside şirketin Büyüme hızıyla doğru orantılı olduğudur.
Örneğin bir şirketin yıllık olarak %11 büyümüş ve fk oranına bakıyorsunuz 16 .Bu aslında şirketin 16 fk'da yüksek fiyatlandığının göstergesidir.Böyle durumlarda şirketin fk'sının 11-12 lere düşmesi beklenebilir.
Bunun tam tersi durum örneğin şirket %17 büyümüş ve fk oranınan bakıyorsunuz.Bu da şirketin henüz istenilen fiyatta işlem görmediğini gösterir.Böyle bir durumda fk'nın en az 15-16 olması beklenir.
ADEM AYAN