Borsada Genel Mantık ve Düşünsel Yapı
Borsa yatırımcılığı gerçek anlamda emek gerektiren zorlu bir iş bunu öncelikle kabul etmemiz lazım.Size kim bu iş kolay , hemen para kazanabilirsin diyorsa kesinlikle doğru söylemiyordur.Parayı hepimiz zor ve emek vererek kazanıyoruz.Borsaya giren her yatırımcı hayallerle giriyor.Herkesin derdi biran önce zengin olmak.
Şöyle düşünmek lazım ,
Size durduk yere kimse cebinden çıkarıpta para veriyor mu?
Vermiyor.
Borsada böyle para kazanmanız için birçok faktörü aynı sepette birleştirmeniz gerekiyor.
Örneğin siyasetle hiç işiniz olmayabilir ama borsa ile uğraşıyorsanız Siyaset gündeminden ayrı bir borsanın düşünülemeyeğini bilmelisiniz.
Dünya gündemi banane diyemezsiniz!
Eğer borsa ile uğraşıyorsanız , dünyada olup bite her şey den haberdar olacaksınız.
Düzgün bir yatırım yapmış olabilirsiniz fakat eğer dünya ekonomileri yavaşlama dönemindeyse sizin yaptığınız yatırımda budan az-çok etkilenecektir.
Araştırmacılık borsacılığın ruhunda olan bir şeydir.Arge kaynaklarınız düzgün ve doğru olmalıdır.
Sizin yaptığınız araştırmalar , sizin yatırımlarınıza yön vermelidir.
Dedi-kodu gazetesi kesinlikle göz ucuyla bile bakmayacağımız bir kaynak olmalıdır.Piyasada dolaşan hiçbir dedi-kodunun size en ufak bir faydası bile olmayacaktır.
Bir dedi-kodu size gelene kadar en az 1000 kişiye de gelmiştir.Takip edin size gelen dedi-kodu aslında büyük bir Operasyonun son halkasıdır.
Onun için gerçeklikten uzaklaşmadan sadece kendi bilgi ve çözümlemelerinizle işlemler yapmalısınız.
Hisse belirlerken bakmamız gereken ilk basamak Genel Ekonomik durumdur.Ülke ve Global anlamda genel ekonomiler iyi olmadan yapacağınız borsa yatırımları sizlere kar sağlamayacaktır.
Öncelikle takip etmemiz gereken şey bu olmalıdır.
Buna göre yatırım kararı verilmelidir.
Genel ekonomi durumu iyiyse yapmamız gereken ,Siyasal faktörlerdir çünkü yatırımcı kararlılık ve düzen ister.Siyasetin karışık olduğu bir ülkede Genel ekonomik durumlar iyi de olsa yatırımcı gelmez.Yatırımcı İstikrar ister , siyasilerden doğru kararlar ister.
Bu saydığım iki denklemde doğru ise işte o zaman olay doğru bir Portföy sistemi kurabilmektir.Mutlaka ve mutlaka paranızın %100 borsada olmamalı en az %20-30 arasında Altın veya da döviziniz olmalıdır.Bu bizim güvenlik marjımızdır.Bu bizim emniyet sigortamızdır.
Paramızın hepsini kesinlikle tek hissede kullanmamalıyız.Çeşitlilik bizi her zaman avantajlı konuma getirecektir.Seçtiğimiz hisselerin sektörleri de farklı olmalıdır.
Özellikle hisse seçerken sektörel gerçeklere dikkat edilmelidir.Sektör kötü yıllar geçiriyorsa sizin aldığınız hissede er-geç buna ayak uyduracaktır.
Seçilen hissenin düzgün bir yönetim anlayışı olmalıdır , bunların yanında güçlü bir ciro ve ihracat dengesine dikkat edilmelidir.Öz-Sermayesi güçlü , Sermayesi düşük olan şirketler bir noktadan sonra mutlaka ön-plana çıkacaktır.
Karlılığın dönemsellikle ziyade ,İstikrarlı olması en öncelikle Kriterlerimizden birisi olmalıdır.
Dönemsel artış-azalışlara dikkat edilmelidir.
Borçluluk yapısı önemlidir.Toplam varlıkların %60’ını geçmemelidir.Özellikle borçluluğun hangi birim ile yapıldığına dikkat edilmelidir.
Bunların yanında hisselere doğru yerden girmekte ayrı bir önemdir.Bunun için de teknik analizden bağımsız bir hisse alım-satımı düşünülemez.Bunu unutmayın.’’DOĞRU HİSSELERİ TEMEL İLE DOĞRU ZAMANLAMAYI TEKNİK ANALİZ İLE AYIRT EDERİZ’’
Doğru zamanlamanın içinde kesinlikle alım ve satım fiyatını olmalıdır.SATIŞ fiyatı belirlenirken hayalci olmadan gerçek rasyolara odaklanılmalıdır.
Borsa gerçeğin ta kendisidir.Hayalcilik borsanın belki de en önemli düşmanlarından birisidir.
Bütün bileşenleri yan yana getirdiğimizde anacak doğru bir yatırım ortaya çıkar.
Unutmayın yatırım yorucu bir süreçtir.Sadece sabrı ve Stratejisi doğru olanların kazanacağı bir süreçtir.
Ve hiçbir şekilde sizi düşündürecek , uykunuzu kaçıracak pozisyonlara girmeyin.Bu tarz girdiğiniz pozisyonlar maalesef güzel sonuçlarla bitmiyor.
Her şeyden önce bizim paramız kıymetli bunun farkına varın.
ADEM AYAN
29-06-2019 - 26-12-2020 tarihinde güncellendi