×
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

DÖNEN VARLIKLAR NEDİR?

Faaliyet dönemi içerisinde, diğer bir deyişle bir sene içinde nakde çevrilmesi düşünülen varlıkları kapsar

Dönen varlıkların Yıldan yıla artması şirketin iş hacminin genişlediğini gösteriri bu da genelde olumlu bir sonuçtur.Aksi durum şirket açısından iyi kabul edilmez.

MADDİ - DURAN VARLIK NEDİR?

İşletme faaliyetlerinin icrasında kullanılan ve faydası birden çok yıl süren kıymetler işletme duran varlıklarını oluşturur.

Daha genel anlamıyla Şirketin Maddi duran varlıklarını yani yatırımlarını ifade eder Şirketin duran varlıklarının artması ,O şirketin yatırım yaptığını gösterir.Uzun vade açısından bakılan önemli Noktalardandır.

TOPLAM VARLIK NEDİR?

Şirketin Maddi , Maddi olmayan ,Ticari alacaklar , stoklar , canlı paralar bütün kalemlerdeki varlıklarını ifade eder.Artması olumludur, Azalması hatta kısa sürede büyük düşüşler yaşaması olumsuzluktur.

KISA VADELİ YÜKÜMLÜKLER NEDİR?

Kısa vadede yerine getirilmesi planlanan Borçları ifade eder eger şirketin gerekli Para sirkilasyonu yoksa kısa vadeli yükümlülükler bir süre sonra özsermayenin başına bela olur fakat kısa vadeli yükümlülükler yatırım içinse olumludur.

Fİnansal borç nedir?

Uzun vadede artması fakat belli periyot oranlarında artması sorun teşkil etmez fakat kısa vadede artması iyi değildir.

UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER NEDİR?

Şirketin zaman dilimi olarak daha uzun zamana yaydığı borçları ifade eder.Eğer maddi olan duran varlıklar artmış ona akabinde Uzun vadeli yükümlülüklerde artmışsa sıkıntı yok çünkü borcun nereye gittiği bellidir fakat Duran varlıklar artmayıp borç artıyorsa bu Büyük sıkıntıdır.

 

 

ÖZKAYNAK NEDİR?

ŞİRKETİN TOPLAM BORÇLARINDA SERMAYESİNİN ÇIKMASI SONUCUNDAN ELDE KALAN TOPLAM VARLIKLARI İFADE EDER ÖZSERMAYE ŞİRKETİN BORÇSUZ NE KADAR ETTİĞİNİ İFADE EDER.Özsermayenin Artması olumludur , Azalması özellikle şok edecek şekilde düşmesi işlerin iyi gitmediğini gösterir.

KARDAN AYRILMIŞ YEDEKLER

Şirketin kardan belli bir oran alarak şirket fonuna aktardığını gösterir Bu olumludur Uzun vade açısından bedelsiz Potansiyelini gösterir.

DÖNEM KARI:

Dönemler 3 aylık olarak nitelendirilir Dönem karı O 3 aylık periyotta ne kadar kar/zarar yazdığını gösterir.

YABANCI PARA ÇEVİRİM FARKLARI

Şirketin elinde döviz varsa veya da döviz borcu varsa dönem olarak Bunun şirkete artı eksi ne kadar kar ve zarar verdiğini gösterir.

SATIŞ GELİRLERİ

Satış gelirlerindeki artış genelde hisse fiyatına olumlu yansır .Özellikle bu artış aynı dönemde farklı yıllara kıyaslayarak bulunur.

SATIŞ MALİYETİ

Satış maliyetinin düşmesi Brüt karda artış meydan getirir.Bu da şirketin karlılığını arttıran önemli etmenlerden bir tanesidir.

BRÜT KAR/ZARAR

Net karı ifade eder SATIŞ maliyetinin düşmesi ve vergilerin çıkmasıyla elden kalan net kardır.

Pazarlama-satış-dağıtım Giderleri

Genelde büyük şirketlerde bu oran yüksektir.Bu oranın yüksek olması şirketin bana göre prosefyonelleştiğini gösterir.Sonuçta malı üretmek önemli değil Önemli olan o mala pazar bulmak , pazarlamaktır.

 

Yönetim giderleri

Yönetim kurulu üyelerinin giderlerini ifade eder sonuçta büyük şirketler Kurumsaldır ve bütün kararlar o yönetim kurulu ekseninde alınır.

FAALİYET KARI NEDİR?

Brüt kardan faaliyet giderlerinin indirilmesinden sonra kalan tutar olup, işletmenin esas faaliyetlerinin sonucudur.

Aslında  işletmenin Esas yani kendi faaliyetlerinin sonucundaki kardır.Bu karın artması çok önemlidir artması direk kar olarak yansır.Azalması faaliyet alanındaki daralmayı ifade eder olumsuzdur.

SERMAYE

Şirket kurulurken ortaya konan para miktarını ifade eder.Şirketler belli zamanlarda yedekte biriktirdikleri parayla bu sermayenin artışında kullanırlar.

 

Bu çalışma Adem AYAN tarafından hazırlanmıştır. Yorumlar tamamen şahsıma aittir. Bazı tanımlar yapılırken İktisat dokümanları kullanılmıştır.

 

MENÜ

TATLIBİRLİK21

Tweets

TOP