×
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Bedelsiz sermaye artırımı nedir ?

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin elde ettiği iç kaynak gelirlerini (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak sermayesini belir bir oranda artıması ve artırılan sermaye karşılığında oartaklarına bedelsiz olarak ortaklarına dağıtmasına 'bedelsiz sermaye artırımı' denir.

Bedelsiz sermaye artırımın avantajı var mı ?

1-Bedelsiz sermaye artırımı aslında şirketin kasasına fazladan bir gelir yazmaz.Sadece varolan gelirleri enflasyon sonucu erimiş sermayesine ekleyerek , sermayesinin yükseltilemsini sağlar.

2-Bazı ihalelere girmede şirketlerin sermayesine de bakıldığı olur.Bu gibi çok nadiren de avantajı olabilir.

3-Bedelsiz sermaye artırımı ile şirkete ek finansal gelir gelmez.

4-Bedelsiz sermaye artırımı şirketin temettü verimini yükseltmez

5-Bedelsiz sermaye artırımı ile bazı gelirlerin vergisinde avantaj elde edilebilir. (emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımı).

6-Şirket bedelsiz sermaye artırımı yaparak fiili dolaşımdaki lot sayısını artırarak derinlik sağlamış olur.

7-Şirketin kârlılığına veya büyümesine doğrudan bir etkisis olmamasına rağmen , şirket hisselerinde psikolojik olarak bir alım görülür.Tabi bu alımlar garanti olarak görülür demek mümkün değildir.Sadece geçmiş veriler bunu gösteriyor.

Bedelli Sermaye Arttırımı

Bedelli sermaye artırımı, bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılmasıdır.

Bedelli sermaye artırımında şirketin kasasına ek para girer.Bu para ortaklarda alınır.Bu para düzenli kullanılırsa şirkete ek finansman sağlar fakat genelde ülkemizde bedelli sermaye artışı yapan şirketler yatırımcısına büyük zararlar vermektedir ve iyi bir algısı da yoktur.

Bedelli sermaye arttışı şirkete nakit girdisi olduğu için şirketin piyasa değerini de etkiler.

Rüçhan hakkı,şirket esas sözleşmesinde hüküm bulunması kaydıyla,hisse senedinin nominal değeri üzerinde (primli) kullandırılabilir. Bu nokta çok önemli.

 

MENÜ

TATLIBİRLİK21

Tweets

TOP