TREND NEDİR:FİYATKLARIN BELLİ BİR EĞİLİMDE VE BELLİ BİR KANAL İÇERİNSEN OLUŞMASINA TREND DENİR.EĞER FİYATLAR BELLİ BİR SİSTEMDE YUKARI DOĞRU GİDİYORSA YÜKSELİŞ TRENDİ , EĞER FİYATLAR BELLİ BİR SİSTEMDE SÜREKLİ AŞAĞI DOĞRU GİDİYORSA DÜŞÜŞ TRENDİ DENİR...
İNDİKATÖR: Bir aygıtın işlemesiyle kimi ölçümlerin sonucunu gösteren araç, gösterge BU İnikatörün sözlük anlamıdır ama biz bunu teknik analizde uygularsa fiyatların aşağımı –yukarımı gideceği hakkında bilgi veren fiyatların günlük –haftalık –aylık-saatlık ... gibi periyotlarını dikkate alan araçlardır...Fiyat hareketleri hakkında birçok indikatör vardır en çok kullanılan indikatörler , RSI, MACD , STOCH , MOM , MAV....GİBİ
HAREKET ORTALAMALARI
Basit hareketli ortalama (Simple moving average):
Belirlenen bir zaman dilimi içerisindeki tüm kapanış fiyatlarının gün sayısına bölünmesiyle elde edilir. Örneğin 10 günlük bir hareketli ortalama hesaplanacağı zaman, 10 günün kapanış fiyatları toplanarak, elde edilen sonuç 10’a bölünür.
Basit hareketli ortalama, her günün eşit önemde olduğunu varsaydığı için isabet oranı diğer hareketli ortalama yöntemlerinden daha düşüktür. Kısa vadeli fiyat tahminleri için biraz daha uygundur.
Üssel hareketli ortalama (Exponential moving average):
Basit ve ağırlıklı ortalama yöntemlerinin bir sentezi olan üssel hareketli ortalamanın hesaplanması biraz daha karmaşıktır, ancak daha sağlıklı sonuçlar verebilmektedir.
VOLUME:HACİM hissenin gün içindeki alış ve satışların toplamıdır.
F/K:Fiyat/KAZANÇ demektir.Fk’nin 10 olması hisse için normaldır...Anlaşıla bilir açıklaması hissenin senelik karının kaç yılda kendini satın alabildiğini ifade eder.
PD/DD:PİYASA DEĞERİNİN /DEFTER DEĞERİNE BÖLÜNMESİNİ İFADE EDER.
FAYÖK:Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar Anlamında kullanılır.FAYÖK ; FAVÖK’ün tam tanımı ise, işletmenin net esas faaliyet karına amortisman giderlerinin eklenmesi ile elde edilen kar tutarıdır. HESAPLANIR.
RSI Kullanımı:RSI’DE 30 VE 70 BAZENDE 40 VE 80 OLARAK İKİ SINIR belirlenmiştir.30 veya da 40 altı aşırı satım 70 veya da 80 üstü aşırı alım olarak nitelendirilir.
FED nedir?
FED, Amerika Birleşik Devletlerinde 1913 yılında çıkarılan Federal Reserve yasası ile birlikte kurulan, bu sistem içinde yer alan, bankalardır. Bankaların organizasyonu olarak da adlandırılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinin merkez bankası FED i meydana getirmiştir. Merkezi Washington’ da olan bu sistem; Merkez bankası gibi fonksiyonlara sahiptir.
S-P –FİTCH –MOODY ‘S NEDİR?NOT KURULUŞLARIDIR BELLİ aralıklarla ülkerin ekonomik istikrarı hakkında rapor yayınlayan ve ülkeri ekonomik durumlarına göre kategorize eden not şirketleridir...Yatırımcı açısında son derece önemlidir.
TAVAN:HİSSENİN GÜN İÇİNDE ÇIKABİLECEĞİ EN YÜKSEL FİYAT.
TABAN:HİSSENİN GÜN İÇENDE İNEBİLECEĞİ EN DÜŞÜK FİYAT.
MADDİ DURAN VARLIK?
Uzun vadeli amaçlarla veya yasal zorunluluklar nedeniyle elde tutulan uzun vadeli menkul kıymetlerle veya paraya dönüşme niteliğini kaybetmiş uzun vadeli menkul kıymetler bu grupta izlenir. Ayrıca, diğer bir işletmeye veya bağlı ortaklığa ortak olmak amacıyla edinilen sermaye payları da bu grupta yer alır. Bu grup aşağıdaki hesapları kapsar
BEDELSİZ SERMAYE ARTTIRIMI NEDİR?
Bir şirketin; iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak yaptığı sermaye artırımı karşılığı çıkardığı hisse senetlerini, herhangi bir bedel almaksızın ortaklarına dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımına “bedelsiz sermaye artırımı” ya da “hisse bölünmesi” denir.
BEDELLİ SERMAYE ARTIŞI NEDİR?
Bedelli sermaye artırımı, şirketin dış kaynaklar karşılığında (bedel) hisse senedi dağıtarak sermayeyi arttırması işlemidir
TEMETTÜ:
Ortakların dönem içersinde elde ettikleri kardam mevcut ortakların kar alma hakkıdır.(kar payı)
SERMAYE NEDİR?
Sermaye işletmeye ortaklar tarafından tahsis edilen miktardır.
ÖZSERMAYE NEDİR?
İşletmenin belirli bir tarihte varlıklarından bütün borçlarını ödedikten sonra geriye kalan varlıklar işletmenin özsermayesinin karşılığıdır. işletme tasfiye edildiği zaman (iflas halinde) banka alacakları, devletin alacakları vb. borçlar ödenir. bütün verilenlerden sonra geriye kalanı ortaklar paylaşır. ortakların paylaştığı kısım özsermayedir.
ÖZSERMAYE KARLILIĞI NEDİR?
İşletme ortaklarının koydukları sermaye karşılığında ne kadar kar elde ettiklerini , yani her birimn sermaye karşılığında kaç birim kazanılmış olduğunu gösterir.
BRÜT TAKAS UYGULAMASI?
Hisse senedini almak isterseniz elinizde net paranızın olması gerekir. Yani gün içinde sattığınız hisse senedinin karşılığı olan takastan gelecek tutarı kullanamazsanız, o parayla brüt takasa konu bir hisse senedinde alım işlemi gerçekleştirebilmek için T+2 süresini beklemeniz gerekir. Diyelim nakit paranız var ve brüt takasa konu olan hisse senedini aldınız. Aldığınız hisse senedini takas süresinin sonunda hesabınıza geçmeden önce (yani aynı gün içinde) satmanız mümkün değildir. Bu tür bir sınırlama ile SPK spekülatif niyeti olan yatırımcının hareket kabiliyetini sınırlamak suretiyle hisse senedi üzerinden elini çekmesi için bastırıyor diye düşünebilirsiniz.
@ekoocean-ADEM AYAN
KISA VE NET ANLATIMLA FK-PD'NİN DEĞİŞİMİ
Sermaye:10,000
BORÇLARI:30,000 (ŞİRKETE YENİ DOLAPLAR ALINSIN)
TOPLAM VARLIKLARI:150,000(BOÇLARDA DAHİL)
ÖZSERMAYE:120,000 (BORÇLAR ÇIKILDIKTAN SONRA ELDE KALAN NET VARLIK)
YILLIK KARI:30,000
PİYASA EDERİ:180,000
BUNA GÖRE:
FİYAT/KAZANÇ:6
DEFTER DEĞERİ:12
ŞİKETİMİZ YENİ BİR İHALEYE GİRİYOR...
İHALE EDERİ 100,000 TL’LİK NET KARI :%20
NET :20,000 + DİĞER HALİYETLERİNDE DE O YIL 35,000 TL KAR EDİYOR TOPLAM 55,000 TL KAR EDİYOR..
ŞİRKET BU KARIN 30,000 BORÇLARINI ÖDÜYOR.KALAN 25,000 TL ‘Yİ İSE ŞİRKET BÜNYESİNE KATIYOR...
ÖZSERMAYE :175,000 TL ÇIKIYOR.
PİYASA EDERİM’DE O SIRADA 220,000 ÇIKIYOR(İHALEYİ ALMASI VE İHALENİN BÜYÜKLÜĞÜ BUNDA ETKİLİ)
DEFTER DEGERİ:17,5
FİYAT/KAZANÇ:4 DÜŞÜYOR...
SON YORUMLAR